НАЧАЛО НОВИНИ Северно от бул. "Цар Борис III" в София предвиждат нови пробиви

Фондацията ГИС - Трансфер Център
 Фондацията ГИС - Трансфер Център
Асоциация ХОРИЗОНТИ

Асоциация Хоризонти 

 

 

 

Заявете интерес за консултация или информация
на следния e-mail:
 
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
 

Северно от бул. "Цар Борис III" в София предвиждат нови пробиви
Естакада ще има над бул. "Тодор Каблешков"
 
 

                                    

В момента транспортните връзки между северозападните и югозападни части на София се осъществяват по улици с малка пропускателна възможност. Те се реализират по Околовръстен път, бул."Тодор Каблешков", който е две платна по една лента в посока, по ул. "Житница".

Напречните връзки на бул. "Цар Борис III" са част от ринговите трасета заложени в Общия устройствен план на София. В него по бул. "Цар Борис III" са предвидени няколко напречни пресичания по подобие на реализирания пробив "Акад. Иван Гешов". Такива са пробив "Пушкин" - ул. "Народен герой", пробив "Пенчо Славейков", пробив бул. "Братя Бъкстон"- ул. "Славия" както и изграждане на транспортен възел на две нива при ул. "Житница", софийския околовръстен път и бул. "Тодор Каблешков".

По възлагане на направление "Архитектура и градоустройство" са разработени и одобрени на експертен съвет подробни транспортно-комуникационни проекти за три пътни кръстовища по бул. "Цар Борис III" и пробиви. Това са кръстовища на бул. "Цар Боси III" и ул. "Пушкин", с пробив "Пушкин" - "Народен герой", пътен възел при бул. "Тодор Каблешков" - бул. "Братя Бъкстон" и пробив "Братя Бъкстон" - ул. "Славия". Автор на проектите е общинското предприятие "Софпроект – ОГП", с колектив инж. Ангел Янев, инж. Валери Пенев и техн. Анелия Илчева.

Бул. "Цар Борис III" е втори клас градска магистрала. Бул. "Тодор Каблешков" в кръстовището с бул. "Цар Борис III" сега е само с по една лента в посока, което е причина за сериозни задръствания. Бул. "Тодор Каблешков е едно от най-важните рингови трасета и според функционалното си предназначение принадлежи към първостепенната улична мрежа - градска магистрала втори клас.

                                

Двата новопредвидени пробива са проектирани като път от трети Б клас

Обхвата на разработката на пробивите е както следва:

- на бул. "Пушкин" се изгражда по сегашната ул. "Народен герой", преминава през коритото на Владайска река, пресича ул. "Любляна" и достига до ул. "Боряна".

- на бул. "Братя Бъкстон" осъществява връзка с ул. "Президент Линкълн". Трасето започва от бул. "Братя Бъкстон" минава по сегашната ул. "Славия", продължава по ул. "Момкова баня", пресича ул. "Маестро Кънев" и достига бул. "Президент Линкълн".

Кръстовищата с ул. "Пушкин" и бул. "Братя Бъкстон" са светофарно регулирани с директни развръзки на едно ниво.

На две нива е предвидено кръстовище с бул. "Тодор Каблешков", като директно направление по бул. "Цар Борис III" минава в естакада. Запазва се трасето на съществуващия трамвай, с възможност да се постави и високоскоростен такъв.

Общият габарит на бул. "Цар Борис III" е 49.50 м и се състои от 15 м пътни платна (две платна по две ленти по 3.75 м), разделителна ивица 1.5 - 3 м, 7 м трамвайни линии, 5 локално платно и 3 м тротоари. В зоните на кръстовищата са предвидени уширения за трамвайни спирки с габарит 3 м, както и уширения за повече ленти.

Естакадата е решена с две платна по две ленти от по 3.50 м, разделителна ивица 1.50 м.

 
< Предишна   Следваща >